Georg Simon Ohm
16 Mart 1787 tarihinde Bavyera’da doğan Georg Ohm, çilingir bir babanın oğludur. Eğitim almayan Babası onun ve kardeşi Martin’in çok iyi yetişmesi için elinden geleni yapmaya çalıştı. Ohm daha 10 yaşına gelmişken annesini kaybetti. Küçük yaşlarda Ohm kardeşler matematik, fizik, kimya ve felsefe bilim dallarında iyi bir eğitim aldılar.(Martin Ohm iyi bir matematikçi oldu)
Ohm babasının gücü yettiği kadar okudu ama üniversite yaşlarında maddi sıkıntıdan dolayı okulu 3 kere bırakmak zorunda kaldı. Üniversiteyi bitirdikten sonra Babasına yardım etti ve beraber çilingirlik işine devam etti. Fakat o bilimi çok seviyordu. Köln’deki Cizvitler Koleji’nde ve Berlin Harp Okulu’nda matematik ve fizik öğretmenliği yaptı.
Eğitim alanında çok iyi bir çıkış yakalayan Ohm, kısa sürede Köln, Nürnberg ve Münih Üniversitelerinde profesörlük görevi almayı başardı. Bu arada elektrik ile ilgili kendi çalışmalarına da ara vermedi. Günün birinde bir telden geçen akımın geçtiği alanla doğru orantılı ve uzunluğuyla ters orantılı olduğunu buldu. Bu daha önce fark edilmemişti.
Daha önceden Alessandro Volta tarafından bulunan elektro kimyasal hücreler üzerine çalışmaya ve araştırma yapmaya başladı. Kendi donanımını kullanarak yaptığı araştırmalar sırasında, Bu deney sonuçlarını kullanarak, gerilim akım ve direnç arasındaki bağlantıyı çözdü. Sonunda matemetiksel denklemi kurdu. Böylece elektrik devrelerin analizlerinin yapılmasının başlangıcını ve temelini oluştur.
Bu denklem ona değer katacağına, bağnaz eğitimciler tarafından yanlızlığa itildi. 1827’de bu buluşunu yayınlayınca, çalıştığı kolejde hoş karşılanmadı ve lise öğretmenliğinden istifa etmeye zorlandı. Zor günler tekrar geri gelmişti. Aldığı maaş kesilmişti. 6 sene kadar süren yoksul yaşamı, 1833’te Nürnberg’de profesörlük pozisyonuna kabul edilinceye kadar devam etti. Üniversitedeki pozisyonu onun için çok iyi bir gelişme oldu.
Prusya Kraliyet Konsistorium ona tam donanımlı laboratuar hazırladı. Çalışmalarına burada devam eden Ohm, elektrik devrelerindeki hesap kanunları ile çığır açan buluşu, bilim dünyasına ışık oldu.
1854 yılında Münih’te öldü. Neyse ki yıllar sonra, 1884 yılında elektirik direnç birimine ohm adı verildi. Hakkı gerçekten verildi ve ismi böylece ölümsüzleştirildi.
1896 yılında Princeton Üniversitesi‘nde son çalışmalarını özetleyen dört konferans verdi. Bu konferanslar daha sonra Discharge of Electricity through Gases (1897) ismiyle yayımlandı.
Amerika‘dan dönüşünde hayatının en görkemli çalışmasını gerçekleştirdi. Bu çalışma 30 şubat 1897‘de Royal Institution‘daki konferansında açıklayacağı, elektronun keşfiyle sonuçlanan Cathode Işıması idi.
1903‘de yayımlanan Conduction of Electricity through Gases adlı kitabı, Rayleigh tarafından Thomson’un Cavendish Laboratuvarı‘ndaki çalışmalarının bir gözden geçirmesi olarak nitelendirildi. Bu yayımın daha sonraki basımını kardeşiyle birlikte iki cilt olarak 1928 ve 1933 yıllarında yayımladı.
Georg Ohm ve Ohm Kanunu
Bir elektrik devresinde iki nokta arasındaki iletken üzerinden geçen akım, potansiyel farkla (örn. voltaj veya gerilim düşümü) doğru; iki nokta arasındaki dirençle ters orantılıdır. Buna "OHM kanunu" denir. (I=V/R yada V=I.R)
Burada, I akım amper, V referans alınan iki nokta arasındaki potansiyel fark volt ve R ohmla ölçülen ve direnç olarak adlandırılan devre değişkeni (volt/amper)dir.
Tüm elektrik devrelerinin temelini oluşturmaktadır. Ohm, bu buluşundan sonra bir elektrik devresinde elektromotor gücünün dağılımını keşfetti. Direnç, elektromotor kuvveti ve akım şidddeti arasındaki bağlantıyı buldu.
Tüm elektrik devrelerinin temelini oluşturmaktadır. Ohm, bu buluşundan sonra bir elektrik devresinde elektromotor gücünün dağılımını keşfetti. Direnç, elektromotor kuvveti ve akım şidddeti arasındaki bağlantıyı buldu.
***https://www.gelgez.net/georg-ohm-kimdir/
Caroline Lucretia Herschel Kimdir?