Robert Boyle
25 Ocak 1627'de İrlanda'daki Lismore'da hayata gözlerini açan Robert Boyle, Richard Boyle'un on dört çocuğundan yedincisidir. Aktarılanlara göre Robert Boyle altı aylıkken konuşmaya başlamış ve bir buçuk yaşındayken de okuma yazmayı sökmüş. Daha çocuk yaşta Latince, Yunanca ve Fransızca öğrenen Boyle, dokuz yaşına yaklaştığında Eton Koleji'ne gitti.
Burada aldığı üç yıllık eğitimden sonra bir hocasıyla birlikte Cenevre'ye gitti ve iki yıl da burada eğitim aldı. Cenevre'den sonra, 1641 yılında, Floransa'ya gitti ve Galileo Galilei'nin çalışmalarından haberdar oldu. Ancak ikili birlikte çalışma fırsatı bulamadan Galilei kısa süre içinde hayatını kaybetti.
1645'te ailesinin yanına döndü. Babası ölüm döşeğindeydi ve İrlanda'daki mülklerini de Robert Boyle'a miras bırakmıştı. Bu zamandan sonra Boyle kendi çalışmalarına ağırlık verdi. 1654'te, çalışma arkadaşlarına daha yakın olmak için Oxford'a taşındı. 1657 yılında Otto von Guericke'nin hava pompasından haberdar olunca bunun üzerine çalışmaya başladı. Ardından da bu çalışmalarını yayınladı.
Kitaba gelen eleştirilere yanıt ararken Boyle, Boyle Yasası'nı ortaya koydu. Bu başarılarından dolayı 1663'te Royal Society of London for the Improvement of Natural Knowledge'a üye oldu.
31 Aralık 1691 yılında hayatını kaybetti.
Robert Boyle Ne Yapmıştır? Robert Boyle'un Yaptığı Çalışmalar
Robert Boyle'u kimyayı o dönemde girdiği çıkmazdan kurtaran bilim insan olarak anarlar. Gaz basıncının hacimle olan ilişkisini ortaya koyarak Vakum altında sesin değil elektrik kuvvetlerinin iletildiğini keşfetmiştir. Boyle, elementler, bileşikler ve karışımları tanımlayan bilim insanıdır ve yeni bir “kimyasal analiz” kavramı geliştirmiştir.
Gaz kanunlarının ilki olan Boyle Yasası'nı bulmuştur. Kendisinin bulduğu yasadan sonra ikinci gaz yasasının bulunması kendisinden yüz yıldan daha fazla süre sonra, 1787’de gerçekleşti. Bunların yanında parçacık hareketinin ısıyla da ilişkili olduğunu ortaya koymuştur.
***https://www.teknonce.com/robert-boyle-kimdir-ve-ne-yapmistir-robert-boylenin-hayati.html
Caroline Lucretia Herschel Kimdir?