Sophie Germain

« Geri

Sophie Germain

Sophie Germain 1 Nisan 1776'da Paris2te doğdu. Sophie Germain’ in babası varlıklı orta sınıf bir ipek tüccarı ve önce Sınıflar Meclisi’ nde sonra Kurucu Meslis’ te görev yapan bir Fransız politikacı olan Ambroise-Francois Germain’ dır. Daha sonra Ambroise-Francois Germain Fransız Bankası’ nın müdürü oldu. Annesi Marie-Madeleine Gruguelu’ di. Biri kendisinden büyük diğeri kendisinden küçük olmak üzere Marie-Madeleine ve Angelique-Ambroise adlarında iki kız kardeşi vardı. Sadece Sophie olarakta bilinirdi. Nedeni evdeki tüm Marieler’ le karışmasını önlemekti. Sophie Germain 13 yaşındayken ebeveynleri onu evde tutarak Fransız İhtilali’ nin karmaşasından uzak tuttular. Sophie Germain babasının büyük kütüphanesinden kitaplar okuyarak can sıkıntısını yenmeye çalıştı.

O yılların anlatılan hikayesi Sophie Germain’ in öldürülürken geometri okuyan Arşimet’ in hikayesini okuduğuydu ve birinin dikkatini bu kadar çeken bir konuya hayatını adamaya karar verdi. Geometriyi keşfettikten sonra Sophie Germain kendi kendine matematik ve aynı zamanda Yunan ve Roma’ ya ait geometri metinlerini okuyabilmek için Latince ve Yunanca öğrendi. Ebeveyneleri onun çalışmasına karşı çıktı ve onu durdurmaya çalıştı. Bu nedenle Sophie Germain geceleri çalışırdı. Ebeveynleri mumlarını aldılar ve gece vakti ateşlerini yasakladılar. Sophie kendisini yatak kıyafetlerine sardı. Hala çalışmak için yollar buldu. Sonunda ailesi onun matematiksel çalışmasını kabul etti.

18. yüzyılda Fransa’ da bir kadın normalde üniversitelere kabul edilmezdi. Ama heyecan verici matematik araştırmalarının yapıldığı yer olan École Polytechnique Sophie Germain’ in üniversite profesörlerinden ders notlarını ödünç almasına izin verdi. Profesörlere düşünceleri iletmenin yaygın yöntemini takip etti, bazen matematik problemleri yazan orijinal notları da içeriyordu. Ama erkek öğrencilerden farklı olarak bir erkek tama ismi kullandı, “M. le Blanc”- Bir çok kadın fikirlerinin dikkate alınması için bir erkek takma isminin arkasına saklanıyordu.

Bu şekilde başlayan Sophie Germain, bir çok matematikçiyle mektuplaşmaya başladı. “M. le. Blanc” sırayla onların üzerinde etkili olmaya başladı. Göze çarpan bu matematikçilerden iki tanesi: Çok geçmeden “le Blanc” in kadın olduğunu bulan ve mektuplaşmaya devam eden Joseph-Louis Larrange ve üç sene boyunca bir kadınla karşılıklı fikir alışverişinde bulunduğunu sonunda çözen Alman Carl Friedrich Gauss. 1808′ den önce Almanlar çoğunlukla sayı teorisi çalıştılar. Sonra titreşimler tarafından oluşturulan Chladni figürleri ve örüntülerle ilgilendiler. Sophie Germain üzerinde problem yazan bir makalesini isimsiz bir şekilde 1811 yılında Fransız Bilimler Akademisi’nin sponsor olduğu bir yarışmaya soktu ve bu makale bu şekilde teslim edilen tek kağıttı. Hakemler hatalar buldu ve tarihi uzattı. Sophie Germain sonunda 8 Ocak 1916′ da ödülü aldı. Sophie Germain bu skandalın doğuracağı sonuçtan korktuğu için törene katılmadı. Bu çalışma bugün gökdelenlerin yapımında kullanılan uygulamalı matematiğin temelidir ve o dönemlerde matematiksel fiziğin yeni alanı özellikle yankılanım ve esneklik açısından önemlidir. Sayı Teorisi üzerine olan çalışmasında, Sophie Germain Fermat’ nın Son Teoremi’nin kanıtı üzerinde sınırlı bir ilerleme kaydetti. 100′ den küçük asal üsler için, aralarında asal oldukları zaman hiçbir çözüm yolu olmadığını gösterdi.

Matematik çalışmalarına ek olarak Germain felsefe ve psikoloji alanında çalıştı. Germain doğruları sınıflandırmak ve onları psikoloji ve sosyolojinin birer kuralı halinde genellendirmek istiyordu. Felsefe alanındaki çalışmaları Auguste Comte tarafından sıkça övgü ile anılmıştır. Pensées diverses ve Considérations générales sur l'état des sciences et des lettres, aux différentes époques de leur culture yayımlanmış olan iki felsefi eseri ölümünden sonra yayımlanmıştır. Lherbette'nin(kuzeni) çabaları sayesinde felsefik yazıları toplanabilmiş ve sonrasında yayımlanmıştır. Pensees kitabında bilimin tarihini ve matematiği yorumlayarak açıklamıştır. In Considerations, Comte ile ortak çalışması, Sophie insanlık ile bilim arasında hiçbir farklılık bulunmadığını öne sürmüştür.

Bilim İnsanları Topluluğu’ na kabul edilen Sophie Germain’ ın Instut de France’de oturumlara katılmasına izin verildi. Bu ayrıcalığın verildiği ilk kadındır. 1831′ de göğüs kanserinden ölene kadar kişisel çalışmasına ve mektuplaşmalarına devam etti. Carl Friedrich Gauss fahri doktora ödülünün Gottingen Üniversitesi tarafından Sophie Germain’ e verilmesi için kulis yaptı ama Sophie Germain’ e ödülünü alamadan öldü. Zamanında dışlanan bir kadın matematik öncüsü olan Sophie Germain zamanından 200 yıl sonra değerlendi. Bugün Paris’ te “L’École Sophie Germain” adlı bir okul ve “la rure Germain” adlı bir cadde Sophie Germain’ in hatırasını onurlandırmaktadır. Belli asal sayılar Sophie Germain Asalları olarak adlandırılmıştır.

***http://www.egtmatematik.com/

***http://www.filozof.net/

***https://www.muhendisbeyinler.net/

***Vikipedi

Nettie Stevens Kimdir?

Nizamulmulk Kimdir?

Caroline Lucretia Herschel Kimdir?


CANLIDERSHANE.NET

Başarıya ulaşmanın en kısa yolu! Bizimle eğitim hep yanıbaşınızda!

Yukarı Çık