BAKTERİLER
BAKTERİLERDE EŞEYSİZ ÜREME
İKİYE BÖLÜNME Bakteri bölüneceği zaman DNA dan bir kopya çıkartılır. Böylece bakteri içinde iki tane DNA molekülü olmuş olur. Hücre duvarı içeriye doğru girinti yaparak yavaş yavaş sitoplazmayı bölmeye başlar. Her iki taraftaki girinti ortada birleşince hücre içeriği ikiye bölünmüş olur. Her birinde de genetik olarak birbirinin aynısı olan DNA içeren iki yeni bakteri hücresi oluşmuş olur. Bu olay tam olarak mitoz bölünme olarak nitelendirilemez. Kromozomların olmaması ve evrelerin görülmemesi bu olaya mitoz denilmemesinin sebepleridir. Bakteriler her 20 dakikada bir ikiye bölünürler. Ancak besin sıkıntısı, atık madde çoğalması ve sıcaklık artması gibi sebepler nedeniyle bölünme önce yavaşlar sonra durur.
KONJUGASYON Bakterilerde görülen gen aktarımıdır. Aslında tam olarak üreme değildir çünkü tamamlandığında bakteri sayısı değişmez sadece genetik çeşitlilik artar. Bakteriler bu yolla genellikle antibiyotiğe direnç plazmitleri yollarlar. Ortama daha fazla uyum sağlarlar.
BAKTERİLERDE BESLENME OTOTROF BAKTERİ: İnorganik maddelerden kendi besinini üreten bakterilerdir. Besinini üretirken ışık enerjisi kullanan bakterilere FOTOOTOTROF BAKTERİ denir. Bu bakteriler fotosentez yapar ve klorofil taşırlar. Besinini üretirken inorganik maddeleri oksitleyen bakterilere KEMOOTOTROF BAKTERİ denir. Bu bakteriler kemosentez yaparlar. Madde döngüsünde çok büyük öneme sahiptirler.
HETEROTROF BAKTERİ: Besinini üretemeyip dışarıdan hazır alan bakterilerdir. Organik maddeleri sindirecek enzimlere sahip olmadıklarından besinleri sadece hücre zarından geçebilecek büyüklükteyken (monomer) alabilen bakterilere PARAZİT BAKTERİ denir. Bu bakteriler sindirilmiş besinlerin hazır bulunduğu yerlerde yaşarlar. (sindirim sistemi, kan…) Parazit bakteriler, genellikle patojendir. Organik maddeleri hücrelerinin dışında parçalayıp hücre içine alan bakterilere SAPROFİT (ÇÜRÜKÇÜL, AYRIŞTIRICI) BAKTERİ denir. Saprofit bakterilerin çok güçlü sindirim enzimleri vardır. Madde döngüsünde rol oynarlar.