HÜCRESEL YAPILAR
Ökaryot hücreler; hücre zarı, sitoplazma ve çekirdek olmak üzere 3 ana kısımdan oluşur.
HÜCRE ZARI
Örnek:
I. O2 II. N2 III. Aminoasit IV. Aldosteron V. Adenozintrifosfat VI. Gliserol Yukarıda verilen maddelerden kaçı hücre zarından basit difüzyon ile geçiş yapabilir?
Çözüm: O2, N2, aldosteron ve gliserol hücre zarından basit difüzyonla geçebilir. Cevap: D.
Hücre Zarının Farklılaşması İle Oluşan Yapılar
Villus (mikrovillus): Bağırsak epitelinde besinleri emme görevi olan hücrelerde, hücre zarının dışarı doğru oluşturduğu parmak şeklindeki uzantılardır. Villusların üzerindeki daha küçük uzantılara ise mikrovillus denir. Yalancı ayak: Amip, akyuvar ve cıvık mantar hücrelerinde besin bulma ve yer değiştirme için hücre zarının oluşturduğu geçici uzantılardır. Sil: Siller hem tek hücreli hem de çok hücreli ökaryot canlılarda bulunur. Kamçı: Kamçılar, sillerden daha uzun olmaları ve dalga benzeri hareketleriyle farklılık gösterir. Hücrede bir ya da iki tane bulunur. Pinositoz cebi: Porlardan geçemeyecek kadar büyük sıvı besinlerin alınmasında hücre zarında oluşan geçici çöküntülerdir. Hayvansal hücrelerde görülür. Mezozom: Bakterilerde zarlı organel olmadığı için zar kıvrımlarından oluşan mezozomlar bulunur. Mitokondri görevi görürler. Solunum enzimleri bulunur. Ökaryot hücrelerde bulunmaz.
HÜCRE ÇEPERİ ( HÜCRE DUVARI) Mantarlarda kitin; bitkilerde selüloz, lignin, suberin , pektin; alglerde selüloz, bakterilerde peptidoglikan (Peptidoglikan = Protein + karbonhidrat), arkebakterilerde yalancı peptidoglikan yapıda olan ve hücre zarının dışında bulanan yapıdır. Yaşlı hücrelerde çeperler daha kalındır çünkü biriken madde miktarı daha fazladır. Hayvan hücrelerinde yoktur. Cansız, hücre zarına göre daha kalın ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. Hücreleri dışarıdan gelebilecek mekanik etkilere karşı korur. Hücre çeperi tam geçirgen özelliğe sahiptir.
Örnek: Hücre duvarı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Çözüm: Hücre çeperi tam geçirgen özellik gösterir. Cevap: E.