ROMANIN ÖGELERİ
a-Kişi (Kahramanlar)
èRomanların çoğunda geniş bir şahıs kadrosu vardır. Romanda başkarakter ve yardımcı karakterler bulunur.
èRoman kahramanının yaşamı, geniş bir zaman çerçevesi içinde baştan sona anlatılır.
èRoman kişileri "tip" ve "karakter" olarak karşımıza çıkar.
Tip
èBelli bir sınıfı ya da belli bir insan eğilimini temsil eden kişidir.
èTip evrenseldir, genel özelliklere sahiptir. Bireysel olmaktan çok; başkalarında da bulunan ortak özellikler taşıyan ve bu özellikleri en belirgin şekilde temsil eden şahıs veya şahıs grubudur.
Karakter
è Romanda olumlu, olumsuz yönleri ile verilen, kendine özgü kişilerdir. Genel temsil özelliği göstermeyen ve insanın iç çatışmaları ve çıkmazlarını verme görevini yüklenmiş şahıslardır.
b-Olay
èRomanlar, temel bir olay etrafında gelişen ve iç içe geçmiş çok sayıda olaydan oluşur.
èRomanda anlatılan olaylar hayattan alınabileceği gibi, tarihten, anılardan, okunan kitaplardan ve masallardan da alınabilir.
èRomanda olaylar her yönüyle ayrıntılı olarak işlenir.
c-Çevre (Yer)
èRomanlardaki kişilerin yaşadığı, olayların geçtiği çevredir. Bu çevre, okuyucuya betimleme yoluyla anlatılır ve çok ayrıntılı şekilde verilir.
d-Zaman
èOlay veya olaylar belirli bir zaman diliminde yaşanır.
èKlasik romanda zaman "geçmiş, şimdiki ve gelecek zaman" olmak üzere üç dilimde verilir.
èÇağdaş romanda bu anlayış etkin değildir. İnsanın hatırlama yeteneğinden yararlanılarak zamanlar arası geçiş yapılır. Birkaç zaman bir arada kullanılabilir. Şuur akışı tekniğiyle geriye dönüşler veya ileriye gidişler olabilir.
e-Fikir
èRomandaki olayların, durumların ve davranışların nedenleri araştırılır; kişilerin psikolojik tahlilleri yapılır ve olayların sonuçları üzerinde durulursa romanın ana düşüncesi ve yardımcı düşünceleri belirlenebilir.