ALKOLLER
Adlandırma
Kurallar
1. Hidroksil grubunun bulunduğu en uzun karbon zinciri seçilir.
2. Hidroksil grubuna en yakın uçtan başlanarak zincirdeki karbon atomlarına numara verilir.
3. Zincirde bulunan alkil gruplarının ve heteroatomların yeri ve adı belirtilir.
4. Hidroksil grubunun yeri belirtilerek zincirdeki karbon sayısına göre alkan adlandırılması yapılır ve alkanın adının sonuna -ol eki getirilir.
5. Molekülde birden fazla hidroksil grubu varsa yerleri belirtilip adlandırmadaki -ol ekinin önüne di-, tri-, tetra- gibi ekler getirilir. Molekülde iki tane hidroksil grubu varsa -diol, üç tane hidroksil grubu varsa -triol eklerinden biri getirilir.
6. İkili ya da üçlü bağ içeren doymamış alkol molekülleri adlandırılırken ikili ya da üçlü bağların yerleri belirtilir. Zincirdeki karbon sayısına göre hidrokarbonun adından sonra hidroksil grubunun yeri belirtilip -ol eki getirilir.
ETERLER
Genel formülleri R-O-R olan eterler, alkillenmiş alkol veya iki kez alkillenmiş su şeklinde düşünülebilir. Su molekülünden bir H çıkıp, yerine alkil kökü bağlandığında oluşan bileşiklere alkol adı verilirken, sudaki iki hidrojenin de çıkıp, yerine iki alkil kökünün gelmesi ile oluşan bileşiklere de eter adı verilir.
Eterler karanlıkta ve kapalı şişelerde saklanmalıdır. Aksi takdirde eterler ışığın katalitik etkisiyle, havanın oksijeni ile yavaş, radikalik bir reaksiyona girerek, peroksitlere dönüşür. Bu peroksitler, şiddetle patlayan, oldukça tehlikeli bileşiklerdir. Eterlerin isimlendirilmesi, eter molekülünde bulunan alkil gruplarından küçüğünün isminin sonuna diğer alkil grubunun ismi ve eter kelimesi eklenir.
CH3–O–C2H5
CH3–O–CH3 Alkoller ve eterler birbirlerinin izomerleri olduklarından genel formülleri aynıdır (CnH2n+2O)
Kurallar
1. IUPAC adlandırmasında oksijene bağlı en uzun karbon zinciri seçilerek numaralandırılır.
2. Karbonlara numara verilirken alkoksi (RO–) grubuna yakın uçtan başlanır.
3. Bileşik adlandırılırken alkoksi grubunun yeri ve adı belirtilerek ana zincirdeki karbon sayısına karşılık gelen hidrokarbonun adı söylenir.
Eterlerin Fiziksel Özellikleri
• Eterlerin molekül geometrileri su ve alkol bileşikleri gibi açısaldır.
• Eterler renksizdir ve kendilerine özgü kokuları vardır.
• Polar yapılı bileşiklerdir.
• Yoğunlukları genellikle suyun yoğunluğundan küçüktür.
• Eter molekülleri arasında hidrojen bağı yoktur. Ancak eter molekülündeki oksijen atomunun ortaklanmamış elektron çiftiyle su molekülündeki hidrojen atomu arasında moleküller arası hidrojen bağı oluşur. Bu nedenle suda çözünür.
İzomerlik
Fonksiyonel grup izomerliği: Yapı izomerliğinin bir çeşididir. Kapalı formülleri aynı fonksiyonel grupları ve açık formülleri farklı olan bileşiklerin oluşturduğu izomerliğe fonksiyonel grup izomerliği denir.
Aynı karbon sayılı mono alkoller ile eterler fonksiyonel grup izomeridir. Örneğin dimetileter ve etanolün molekül formülü C2H6O şeklindedir. Ancak yapı formülleri ve fonksiyonel grupları birbirinden farklı olduğundan bu iki madde birbirinin fonksiyonel grup izomeridir.
Karbonil Bileşikleri
İkili bağla birbirine bağlanmış karbon ve oksijen elementlerinden oluşan, oksijenin üzerinde iki tane eşleşmemiş elektron çifti bulunduran gruba karbonil grubu denir. Aldehit, keton, karboksilli asit ve esterler karbonil bileşikleridir.
ALDEHİTLER